Digitale plattformer + AI = ?

Starten på året

Vi er godt igang med det fjerde semesteret og kurset i digital markedsføring. Forelesningene foregår over Zoom, som vi har blitt godt kjent med nå, og også med breakout-rooms der vi får muligheten til å diskutere med hverandre. Etter to forelesninger med Arne Krokan og Marianne Hagelia har vi hatt om blant annet studieteknikk, kunstig intelligens (AI) og digitale plattformer. Sistnevnte syntes jeg var veldig interresant og spennende tema og det blir derfor hovedfokuset på dagens innlegg.

Hva er en digital plattform?

8 av 10 verdens mest verdifulle bedrifter i 2020 er digitale plattformer og omsatte for flere milliarder dollar (Statista.com 2020). Men hva er egentlig en digital plattform?

En digital plattform er en teknisk løsning optimalisert for å samle, oppbevare og bearbeide data du samler inn. I en digital plattform lagres og bearbeides dataene automatisk til brukere og analytikere samlet (Atea 2019). Det er fort gjort å tenke at en digital plattform er noe innenfor teknologi, men det er først og fremst en forretningsmodell. Enhver plattform har som mål å skape transaksjoner, og for å lykkes med dette er de avhengige av å skape store nettverk med brukere og tilbydere. Det finnes en rekke kjente digitale plattformer og mange av de tilbyr helt forskjellige ting som for eksempel betalingsløsninger (Vipps, PayPal), produkter (Zalando, Kolonial), sosiale nettverk (Facebook, Instagram) og tjenester (Foodora, Uber).

Plattform vs digital plattform

Noen sier at prostitusjon er verdens eldste yrke. Hvis det er tilfellet, så må jo bordell være verdens eldste plattform? Uten å påstå at akkurat det er fakta så er det ingen tvil om at mennesker har drevet med transaksjoner i alle år. Brukere og tilbydere. Men så var det noen som var smarte nok til å koble disse to sammen, slik at de ikke trenger å lete etter hverandre og der har vi altså en plattform.

Et mer realistisk eksempel på en plattform er et kjøpesenter, som vi alle har vært på. Eieren av kjøpesenteret leier ut lokaler til butikker og tilbyr renhold, vakthold, markedsføring, administrative oppgaver, etc. Butikken som leier lokalet får lov til å drive sin virksomhet der og tjener penger i form av kunder som kommer og kjøper produktene deres.

En digital plattform derimot er nettopp digital. Jeg kan ligge hjemme i sofaen og surfe på forskjellige digitale plattformer og se på alt fra klær, mat, elektronikk, reiser, kosmetikk, møbler osv. igjennom mobilen, betale med en annen digital plattform som f. eks Visa og så få det levert hjem. Det er nesten litt skummelt hvor enkelt det er. Her kan vi også se at digitale plattformer erstatter tradisjonelle plattformer på mange måter.

Kunstig intelligens (AI)

Jeg har fått høre et par ganger at min generasjon har det veldig lett. Før i tiden måtte man alltid ut for hver minste ting man skulle ha, på såkalte ærend. Postkontoret for å sende brev, banken for å ta ut penger og fysiske butikker for produkter man skulle ha. Nå har vi e-post, kredittkort og nettbutikker. Så ja, jeg har det helt sikkert lettere enn det var før i tiden, men så er spørsmålet mitt: hvor lett blir det i fremtiden?

Forrige forelesning handlet mye om kunstig intelligens (AI), og vi fikk se en video med to robotarmer installert på et kjøkken som lagde mat. Disse robotarmene, som er produsert av Moley, kan faktisk kjøpes per dags dato. De koster selvfølgelig skjorta idag, men hva om 5, 10 eller 20 år? I teorien kunne jeg bestilt mat hjem fra f. eks Kolonial og fått roboten til å lage den uten at jeg trenger å løfte en finger. Hvis dette er mulig idag, tenk hva som er mulig om 20 år. Jeg har allerede snakket om ovenfor hvordan digitale plattformer overtar mange oppgaver som utføres av mennesker idag, men hvis du kombinerer det med kunstig intelligens (AI), som da tar over oppgavene vi har i hjemmet og kjører oss rundt med selvkjørende biler, så trenger vi jo ikke å gjøre noen ting? Det bringer meg til mitt siste spørsmål til deg: hvor lett har vi egentlig lyst å ha det?

-Andres

Kilder:

Atea. Skjermstad, E, S. (2019). En digital plattform gir deg kontroll på dataen. https://www.atea.no/siste-nytt/en-digital-plattform-gir-deg-kontroll-pa-dataen/. (Lest: 09. Januar 2021). 

Statista (2021): https://www.statista.com/statistics/263264/top-companies-in-the-world-by-market-capitalization/ (Lest: 09. Januar 2021).

6 tanker om “Digitale plattformer + AI = ?

 1. For et bra innlegg!
  Jeg merket at jeg ikke «hasteleste» fordi det var så spennende, kort og interessant.
  Du har også laget en kjempefin blogg, som er lett å navigere og fin å hvile øynene på!
  Skikkelig bra jobba!

 2. Veldig spennende innlegg Andres, jeg synes også det er sykt interessant og veldig skummelt, hvordan teknologien sakte men sikkert overtar for oss.
  Du har skrevet en veldig fin tekst, og viser til morsomme eksempler, som viser at du forstår temaet veldig bra, og det er viktig.
  Kjempe bra at du virkelig har tatt til deg tipsene mine og lagt inn både bilder og overskrifter, nå ser det veldig levende og oversiktlig ut!
  Sånn generelt er det veldig fint om du prøver å skrive opptil 1000-1500 i hvert innlegg, slik at du forholder deg til de forventningene vi har til «kvalitetsinnlegg».
  Du kunne gjerne gått enda dypere inn og kanskje satt opp lister med fordeler og ulemper, eller evt intervjuet noen av den eldre generasjonen og gjort research på deres tanker rundt digitaliseringen av samfunnet, bare et eksempel, men prøv å tenk på kreative måter å løse oppgavene på, som skiller deg ut og gir innleggene en liten twist.
  Bra jobba, gleder meg til å lese mer fra deg, stå på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *