3D-printing

I tidligere innlegg har jeg snakket mye om kunstig intelligens, hva det innebærer og fordeler og ulemper ved det. I dette innlegget kommer jeg til å snakke om enda et fenomen innenfor teknologi, nemlig 3D-printing.

I forelesningen som hører til dette innlegget, med Arne Krokan, gikk vi igjennom hva denne teknologien vil føre til i Norge og om den kommer til å utkonkurrere gamle teknologier og bransjer. Er det mulighet for det? Følg med videre.

Hva er 3D-printing?

Med en 3D-printer kan du lage og printe egne gjenstander. Det kan være alt fra pyntegjenstander og lekefigurer til store konstruksjonsdeler og bruksgjenstander. De industrielle 3D-printerne har utviklet seg enormt de siste årene, men har en prislapp på flere millioner kroner. Besparelsene og fordelene på en annen side kan også være enorme. I dagens samfunn er man avhengig av forskjellige deler når ting blir bygget eller satt sammen. For eksempel en PC, en bil eller et hus eller så er alle de sammensatt av en haug med deler som utgjør det endelige produktet. Hvis du mangler en del så har du mest sannsynlig ikke et komplett og fungerende produkt. Og hvis du mangler en del så er du avhengig av at noen lager den, at noen har den og at noen kan frakte den til deg. Med en 3D-printer og riktige materialer kan du selv lage delen du mangler i et dataprogram og deretter printe den ut. Under kan du se et eksempel på 3D-printing med Raj og Howard i humorserien «The Big Bang Theory» når de prøver å 3D-printe actionfigurer av seg selv:

Bildeler – perfekt for 3D-printing

Til dere som har bil, har det noen gang skjedd noe med bilen din slik at du måtte levere den på verksted? Det har ihvertfall skjedd meg flere ganger. Og som oftest var reservedelen jeg trengte ikke på lager, så den måtte spesialbestilles, fraktes og til slutt byttes ut. Og dette tok flere dager. Men hva om verkstedet selv kunne lage delen jeg mangla slik at jeg kunne forlate verkstedet samme dag med en frisk og rask bil igjen?

Det er nettopp dette et forskningsprosjekt ved Høgskolen i SørØst-Norge i samarbeid med Kraemer AS går ut på. Det som er ulempen med mange 3D-printere idag er at det går forholdsvis sakte og det er kostbart å produsere produkter. De er også ofte begrenset til kun ett materiale. Teknologien de bruker, som heter Cold Dynamic Spray (CDS), gir de mulighet til å bygge mye materiale på kort tid og den er også material-uavhengig, slik at man kan bruke forskjellige materialer og alle formbare materialer kan sprayes på hverandre.

«Jeg så umiddelbart at teknologien trolig kunne brukes innen additiv produksjon. Jeg leste meg opp på fagfeltet, og etter hvert som det ble økt fokus på landbasert industri i Norge etter oljesmellen, tok jeg kontakt med virkemiddelapparatet i Telemark for å se om det fantes interesse for å utvikle teknologien. Det personlige engasjementet kommer nok av at jeg daglig ser hvor skoen trykker: Norge er et lite land og et lite marked. Dermed er det ofte ulønnsomt å sitte med store delelagre for å sikre raske leveranser og høy kundetilfredshet. Samtidig er det dyrt å frakte reservedeler og komponenter fra utenlandske produsenter. En løsning med lokal produksjon av metallkomponenter vil derfor ha mye for seg i Norge.»

– Lasse Gumpen, grunder og daglig leder i Kraemer AS

…og ikke bare bildeler

Dette kan fullstendig endre måten varer produseres på. Sammenlignet med resten av verden så ligger Norge langt bak når det kommer til 3D-printing. Det finnes allerede eksempler på 3D-printede hus, biler, møbler, klær og til og med mat. Og fordelen med alle er at det er ofte billigere og tar mindre tid å produsere med 3D-printing enn på tradisjonelt vis. Men hva betyr det for fremtiden? Blir det ikke bruk for tømrere, mekanikere, møbelsnekkere, klesprodusenter og kokker? Og ikke minst alle som frakter varer mellom steder? Dette er bare noen få av flere hundre yrker som kan bli påvirket av utviklingen for 3D-printing.

Personlig syns jeg dette er en meget spennende teknologi som jeg tror er litt nærmere oss enn vi tenker, men den kan bli en stor konkurrent for veldig mange hundre bransjer. Men for å avslutte med noe positivt så slipper vi å irritere oss over at bilen er på verksted i mange dager 🙂

-Andres

Kilder:

Komplett.no. 2017: https://www.komplett.no/kampanje/37195/3d-printere-gir-deg-nye-muligheter (Lesedato: 27.01.21)

Universitetet i Sørøst-Norge. 2018: https://www.usn.no/forskning/forskningsnytt/utvikler-ny-3d-print-teknologi (Lesedato: 27.01.21)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *