Refleksjonsnotat fra del 1 av kurset i digital markedsføring

Da nærmer vi oss slutten av del 1 av kurset og jeg begynner å tenke tilbake på hvor mye jeg har lært på kun èn måned. Vi har vært innom mange forskjellige og spennende temaer som jeg visste svært lite om i utgangspunktet. Vi har vært innom digitale plattformer og kunstig inteliggens, og hvilke muligheter og utfordringer det gir oss i fremtiden, vi har vært innom den mørke siden av teknologi, vi har sett at man kan 3D-printe et helt hus, vi har sett hvordan filterbobler og ekkokammre kan påvirke store grupper med folk til å tenke at bare de har rett ved å fore de mer og mer synspunkter som stemmer overens med deres egne og til slutt har vi sett hvordan blokkjeder kan endre måten vi lagrer informasjon på.

I dette innlegget kommer jeg til å gå innpå de temaene som fascinerte meg mest eller som jeg tror kan påvirke meg og min generasjon senere i arbeidslivet.

Konsekvenser for samfunnet

Da jeg skrev om kunstig intelligens og 3D-printing, fikk jeg en liten oppvekker. Droner som leverer pakker, armer som lager mat og selvkjørende biler. Det betyr bokstavlig talt at det er fare for at flere yrker ryker de neste 10-20 årene. Jeg pleide å være bartender før korona, men det er ikke sikkert at det er et yrke som finnes om kanskje 20 år. Det fikk meg til å tenke på alle jobber som ikke krever all verdens med kompetanse, typisk student-jobber, om du vil. Butikkmedarbeider, bartender, lagerarbeider etc. Og til og med jobber som krever utdanning kan også bli erstattet. Piloter, regnskapsførere, tømrere er eksempler på yrker som jeg tror kan bli erstattet av kunstig inteliggens. Inkludert mitt eget yrke som kommende markedsfører. Samtidig som eksisterende yrker kanskje ryker, så tror jeg absolutt at det kommer nye yrker for å kontrollere all den kunstige intelligensen. Hva slags kompetanse som skal til for å få slike yrker vet vi ikke enda (utenom kanskje IT), men jeg tror det blir kritisk å skaffe seg den kompetansen slik at mennesket fortsatt kan styre over maskinen.

Jeg ser fortsatt den dag i dag bedrifter som sliter med å digitalisere seg. Når det i tillegg er snakk om roboter som kan utføre jobben bedre, raskere og billigere så er det klart at det er behov for å endre måten vi tenker på.

En annen ting jeg syntes var bemerkelsesverdig var dette med filterbobler og ekkokammre. Hvordan jeg og du kan få opp helt forskjellige resultater om vi søker på akkurat det samme. Og det som er mer skummelt, hvordan lukkede grupper kan sitte og gruble mørke ideer og tanker, og bli fora mer og mer av likesinnede, som i verste fall kan føre til ekstremisme og terrorisme. Hvis du først har bestemt deg for at jorda er flat så er det vanskelig å komme ut av den tanken (med mindre du bruker sunn fornuft) fordi du mest sannsynlig får opp lignende resultater hver gang du søker på det, utifra søkehistorikk og algorytmer.

Vi fikk til og med se hva filterbobler og ekkokammre kan gjøre med kunstig intelligens da chatboten Tay endte opp på ville veier da hun ble påvirket av Twitter til å uttale seg svært rasistisk og høyreekstremt.

Fascinerende temaer

Det temaet jeg syntes var mest fascinerende var kanskje det jeg kunne aller minst om i utgangspunktet; blokkjeder og kryptovaluta.

Jeg syntes det var stilig hvordan kryptovaluta kanskje var den tryggeste valutaen, takket være blokkjeder, men jeg syntes det var mer fascinerende hvordan man kan bruke det videre. Hvis man greier å innføre et system eller en database som inneholder alle sensitive dokumenter en privatperson har, og samtidig holdes trygg ved hjelp av blokkjeder. Om det er sykehusjournal, politiattest, resept, vitnemål, kontrakter etc., så er det en felles database personer og alle aktører involvert kan bruke, slik at man slipper å forholde seg til tonnevis av forskjellige nettsider og aktører. Så og si umulig å hacke seg inn, som vi lærte i innlegget, fordi for å endre en blokk må man endre hashen på alle blokkene, i og med at alle blokkene sporer tilbake til den forrige blokken.

Jeg syntes også det var interresant å skrive om VOI som digital plattform, og som jeg personlig er stor tilhenger av. Det var spennende å se hvordan de tok Oslo med storm og hvordan de revolusjonerte trafikkmiddelbransjen. Vi fant ut at de har svært lave transaksjonskostnader og gjør det veldig enkelt for folk å ferdes mellom steder.

Oppsummering

Alt it alt synes jeg at det er kjipt at situasjonen er som den er, med tanke på at Zoomundervisning gir meg ikke det samme som fysisk oppmøte. Men jeg må fremdeles bare takke Krokan for solide Zoomforelesninger og for å absolutt gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg synes han virkelig har stått på og gjort tilgjengelig tonnevis av informasjon for oss studender og det får han en kort applaus for av meg. Det er nok minst like kjipt for han og resten av foreleserne å ikke få møte studentene og holde forelesninger i normale klasserom, men forhåpentligvis er det bedre tider i vente! 🙂

-Andres

Dagens selfie, fra meg til deg 🙂

En tanke om “Refleksjonsnotat fra del 1 av kurset i digital markedsføring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *